Γλώσσα

Ανακοινωση

Circulargreece ώρα για δράση!

21/01/2024

Το Τμήμα Γεωπονίας του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας, υπέγραψε Μνημόνιο - Εθελοντικής συμφωνίας συνεργασίας για την αξιοποίηση των αγροδιατροφικών αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία, με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας.

 

Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή εκφράζεται με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για τον μετασχηματισμό σε μια δίκαιη και ευημερούσα αγροτική κοινωνία που διαθέτει μια οικονομία κλιματικά ουδέτερη, αποσυνδεδεμένη από την χρήση των πόρων και χωρίς αποκλεισμούς!

 

Μέσα από τις συνεργασίες, θα δημιουργηθούν νέες αλυσίδες αξίας των αγροτικών προϊόντων, θέσεις εργασίας και θα μειωθεί ο τελικός όγκος των παραγόμενων αποβλήτων.  Οι εθελοντικές αυτές συμμαχίες θα αποτελέσουν ένα εργαλείο για την εφαρμογή της ιεράρχησης της διαχείρισης των αποβλήτων και τη μόχλευση πόρων για τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία στην πράξη!

 

 

Το μνημόνιο υπέγραψαν σημαντικοί φορείς οι οποίοι με τις αρμοδιότητές τους και με την τεχνογνωσία τους θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου αυτής της συμμαχίας που είναι η εξεύρεση λύσης μέσα από την κυκλική οικονομία, για τη διαχείριση αποβλήτων της αγροδιατροφικής αλυσίδας με τρόπο που θα δώσει προστιθέμενη αξία στην οικονομία και στο περιβάλλον.

Συγκεκριμένα το μνημόνιο αυτό υπεγράφη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), το τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ), το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του ΑΠΘ -ΚΕΑΓΡΟ, την Αγροτεχνολογική Εξαγωγική Σύμπραξη (AgroTechnology Export Cluster) την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Νέα Γεωργία Νέα Γενιά και InCommon, τις εταιρίες Skolix και CLIMERGIA και το Υ.Π.ΕΝ.

 

Επόμενο βήμα η κατάρτιση του Σχεδίου Διαχείρισης Αγροδιατροφικών Αποβλήτων (ΣΔΑΑ) με τη συνεργασία όλων των Φορέων που υπέγραψαν τη Συμφωνία.

 

Η πρωτοβουλία υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (συντονιστής του έργου LIFE-IP CEI-GREECE με συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο).