Γλώσσα

Μαθημα

Πληροφορίες Μαθήματος

ΤίτλοςΤεχνολογία Γάλακτος
ΚωδικόςN319E
ΤύποςΕπιλογής
ECTS5
ΔιδάσκοντεςΜοσχάκης Θωμάς, Πασχαλούδης Νικόλαος, Χατζηκαμάρη Μαγδαληνή, Χαριτωνίδου - Μυρόβαλη Ευγενία
Περιγραφή

1.         Εισαγωγή: Δομή – σύσταση γάλακτος, παραγωγή και αξιοποίηση του γάλακτος
2.         Παράγοντες που επηρεάζουν τη σύσταση και την ποσότητα του γάλακτος: Βιοσύνθεση του γάλακτος στο μαστό, το είδος του ζώου, παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταβλητότητα του γάλακτος ενός είδους.
3.         Αντιβιοτικά- Μαστίτιδες: Κατηγορίες μαστίτιδων, παράγοντες που προκαλούν μαστίτιδες, συνέπειες των μαστίτιδων, μέθοδοι διάγνωσης των μαστίτιδων, ομάδες αντιβιοτικών και ανώτατα όρια στο γάλα, συνέπειες των αντιβιοτικών, μέθοδοι προσδιορισμού των αντιβιοτικών στο γάλα
4.         Αζωτούχες ουσίες του γάλακτος: Κατηγορίες των πρωτεϊνών του γάλακτος, ιδιότητες & διαφορές των πρωτεϊνών του γάλακτος, διατροφική αξία
5.         Σάκχαρα του γάλακτος: Φυσικές ιδιότητες της λακτόζης, χημικές αντιδράσεις της λακτόζης, ζυμώσεις της λακτόζης, διατροφική αξία
6.         Λιπίδια του γάλακτος: Φυσικές-χημικές ιδιότητες των λιπιδίων του γάλακτος, δομή του λίπους του γάλακτος, αλλοιώσεις του λίπους του γάλακτος, διατροφική αξία
7.         Άλατα του Γάλακτος: Κατανομή των κυριών αλάτων στο γάλα, αλλαγές της ισορροπίας των αλάτων στο γάλα, παράγοντες που επηρεάζουν τα κύρια άλατα του γάλακτος, η σημασία των αλάτων του γάλακτος, επίδραση φυσικοχημικών συνθηκών στην ισορροπία των αλάτων του γάλακτος, διατροφική αξία
8.         Ένζυμα του γάλακτος: Χαρακτηριστικά των ενζύμων του γάλακτος, χρήσεις των ενζύμων
9.         Φυσικές ιδιότητες του γάλακτος: Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, οξύτητα και pH του γάλακτος, ειδικό βάρος, σημείο πήξης, οξειδοαναγωγικό δυναμικό, άλλες φυσικές ιδιότητες του γάλακτος
10.       Επεξεργασίες του γάλακτος: Καθαρισμός του γάλακτος, τυποποίηση-αποκορύφωση του γάλακτος, ομογενοποίηση, επίδραση ψύξης/κατάψυξης, χρήση μεμβρανών
11.       Θερμικές επεξεργασίες του γάλακτος : Φυσικοχημικές αλλαγές κατά την θέρμανση του γάλακτος, θέρμισμα, παστερίωση: ασυνεχής (LTLT) - συνεχής (HTST), υψηλή παστερίωση
12.       Θερμικές επεξεργασίες του γάλακτος : αποστείρωση: U.H.T- κλασική αποστείρωση. Διάρκεια ζωής του γάλακτος
13.       Συμπύκνωση και κονιοποίηση του γάλακτος: Αλλαγές που συμβαίνουν κατά την συμπύκνωση, εξοπλισμός συμπύκνωσης, ξήρανση του γάλακτος, μεταβολές των συστατικών του γάλακτος κατά την ξήρανση, συστήματα ξήρανσης