Γλώσσα

Μαθημα

Πληροφορίες Μαθήματος

ΤίτλοςΟινολογία και Οινοπνευματώδη Ποτά ΙΙ
ΚωδικόςΝ329Ε
ΤύποςΕπιλογής
ECTS5
ΔιδάσκοντεςΣουφλερός Ευάγγελος, Κατσανίδης Ευγένιος, Ορδούδη Στεργιανή, Χατζηκαμάρη Μαγδαληνή, Χαριτωνίδου - Μυρόβαλη Ευγενία
Περιγραφή

Έλεγχος ωριμότητας των σταφυλιών, δείκτες ωριμότητας, όργανα μέτρησης των ζαχά-ρων, τρυγητός οινοποιήσιμων σταφυλιών, πειραματική λευκή οινοποίηση, πειραματι-κή ερυθρή οινοποίηση, σύσταση γλεύκους και οίνου, προέλευση και μηχανισμοί σ χ η -ματισμού των διαφόρων συστατικών τους. Μέθοδοι ανάλυσης του γλεύκους, δει γ μα-τοληψία  -  συντήρηση, αξιοπιστία των μεθόδων ανάλυσης, έκφραση των αποτελεσμά-των, έκφραση της συγκέντρωσης διαλυμάτων. Οξύτητα του οίνου, μέθοδοι μέ τρ ησ η ς 
ολικής και πτητικής οξύτητας, περιεκτικότητα του οίνου σε αλκοόλη, όργανα μέτρησης 
της αλκοόλης, ανάγοντα σάκχαρα, αντίδραση Fehling, μέθοδος πρ οσδιορισμού LUF F -SCHOORL, ζαχαρόζη, έλεγχος νοθείας, το διοξείδιο του θείου, προσδιορισμός των θειι-κών αλάτων στον οίνο, μέτρηση φαινολικών ενώσεων, δείκτης FOLIN-CIOCALTEU, δε ί -κτης ολικών φαινολών, φασματοσκοπία, φασματοφωτόμετρα ορατού και υπεριώδους, 
φασματοσκοπία φθορισμού, ανίχνευση και προσδιορισμός του διγλυκοζίτη της μαλβι-δίνης. Διαύγεια οίνου-θολώματα, πρόληψη για την αποφυγή μελλο ντι κών θ ο λωμά-των, προσδιορισμός του σιδήρου, αποσιδήρωση. Χρωματογραφία χαρτιού, χρωματο -γραφία λεπτής στοιβάδας, μεταζυμωτικές επεξεργασίες οίνου. Ποιοτική και ποσοτι κή 
ανάλυση οινοπνευματωδών ποτών.