Γλώσσα

Ανακοινωση

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση προπτυχιακών υποτροφιών ακαδ. έτους 2019-2020 του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ

27/01/2022

Δείτε εδώ την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης επιμελών φοιτητών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), ακαδημαϊκού έτους 2019-2020.

Η πρόσκληση αφορά σε Έλληνες και Ελληνίδες ή πολίτες λοιπών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή πολίτες τρίτων κρατών νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα ή κατόχους κάρτας ασύλου (πρόσφυγες), οι οποίοι/-ες διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ, συμπεριλαμβάνονται -ως υπόχρεοι ή εξαρτώμενα μέλη- σε υποβληθείσα φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2019 και κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο σπουδών του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 ήταν προπτυχιακοί/-ές φοιτητ(ρι)ές, εγγεγραμμένοι/-ες σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΕΙ) της Ελλάδας και δεν είχαν υπερβεί το προβλεπόμενο χρονικό όριο φοίτησης που απαιτείται για τη λήψη πτυχίου.

Δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση όσοι/-ες α) έχουν εισαχθεί στα Α.Ε.Ι. ως: (i) τέκνα των ελλήνων εξωτερικού, (ii) αλλοδαποί-αλλογενείς και (iii) υπότροφοι (αλλοδαποί-αλλογενείς και ομογενείς), β) είναι πτυχιούχοι ελληνικού ή αλλοδαπού ΑΕΙ κατά την έναρξη της υποτροφίας (1/9/2019), γ) έλαβαν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος (01.09.2019 έως 31.08.2020) υποτροφία από οποιαδήποτε άλλη πηγή δημόσια ή ιδιωτική, εσωτερικού ή εξωτερικού, από οποιαδήποτε αιτία.

Οσοι/-ες έχουν κάνει αίτηση για τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος/επιδότησης ενοικίου ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, και έχουν καταστεί δικαιούχοι αυτού, με την αίτησή τους προς το ΙΚΥ, δηλώνουν υπεύθυνα είτε ότι δεν θα το εισπράξουν είτε, εάν το έχουν εισπράξει, ότι θα το επιστρέψουν πριν συνάψουν σύμβαση υποτροφίας με το ΙΚΥ ή θα το δηλώσουν κατά την σύναψη σύμβασης υποτροφίας προκειμένου να συμψηφιστεί με την υποτροφία.  Σε περίπτωση που υπότροφος του παρόντος προγράμματος του ΙΚΥ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος του στεγαστικού επιδόματος ή επιδότησης ενοικίου ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, εφόσον δεν το επιστρέψει πριν τη σύναψη της σύμβασης με το ΙΚΥ ή δεν παραιτηθεί του δικαιώματος είσπραξής του εάν δεν το έχει εισπράξει, τότε το στεγαστικό επίδομα ή η επιδότηση ενοικίου ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 είτε θα συμψηφισθεί με την υποτροφία ή θα αναζητηθεί/ανακτηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του ΑΕΙ φοίτησής του κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Οι υποψήφιοι/-ες μοριοδοτούνται ανάλογα με το ποσοστό ολοκλήρωσης του συνόλου των Πιστωτικών Μονάδων του Προγράμματος Σπουδών έως την 31.08.2020, τον μέσο όρο βαθμολογίας στα υποχρεωτικά μαθήματα του αντίστοιχου Προγράμματος και τα μόρια εισαγωγής τους από τη συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις. Τα παραπάνω πιστοποιούνται με Βεβαίωση που χορηγείται από το Τμήμα του/της υποψήφιου, σύμφωνα με το υπόδειγμα της παρούσας πρόσκλησης. Οι ενδιαφερόμενοι/-ες αιτούνται της Βεβαίωσης μέσω της πλατφόρμας https://students.auth.gr με τον ιδρυματικό τους λογαριασμό.

Η υποτροφία χορηγείται το αργότερο εντός τριμήνου από την σύναψη της σύμβασης ΙΚΥ-υποτρόφου και ανέρχεται σε:
α) πεντακόσια (500,00) ευρώ μηνιαίως για τους υποτρόφους που σπουδάζουν εκτός του Τόπου Μόνιμης Κατοικίας τους, ήτοι έξι χιλιάδες (6.000,00) ευρώ συνολικά και
β) τριακόσια (300,00) ευρώ μηνιαίως για τους υποτρόφους που σπουδάζουν σε ΑΕΙ του Τόπου Μόνιμης Κατοικίας τους, ήτοι τρεις χιλιάδες και εξακόσια (3.600,00) ευρώ συνολικά

Προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων είναι η 18η Φεβρουαρίου 2022 (ώρα: 15.00). Τυχόν παράταση της προθεσμίας αποφασίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΥ και δημοσιεύεται με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.

Περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις ως προς τους όρους, τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά παρέχονται

– τηλεφωνικά, στα: 2103726 -357, -358, -360, -371, -383, -397, -408

– μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση https://www.iky.gr/support/  (Με την εισαγωγή στην πλατφόρμα θα πρέπει να πατηθεί ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ και στην επόμενη οθόνη στο «Θέμα Βοήθειας» να επιλεγεί «Προπτυχιακές Υποτροφίες/Διοικητική υποστήριξη/Όροι, δικαιολογητικά, προθεσμίες»).

Τεχνική υποστήριξη αναφορικά με την ηλεκτρονική αίτηση (κωδικοί, σύνδεση, αποθήκευση αίτησης, online υποβολή κλπ) παρέχεται μέσω του email: ikywebsupport@iky.gr