Γλώσσα

Μαθημα

Πληροφορίες Μαθήματος

ΤίτλοςΜηχανική Τροφίμων ΙΙ
ΚωδικόςN312Y
ΤύποςΥποχρεωτικό
ECTS5
ΔιδάσκοντεςΛαζαρίδης Χαράλαμπος, Γούλα Αθανασία
Περιγραφή

Διεργασίες–εξοπλισμός μεταφοράς ορμής: μεταφορά ρευστών (αντλίες, σωληνώσεις, βάνες), μεταφορά στερεών, ανάδευση και ανάμιξη ρευστών (στερεά, υγρά, πάστες), τεμαχισμός, ομογενοποίηση. Διεργασίες–εξοπλισμός μεταφοράς θερμότητας: εναλλάκτες θερμότητας, ψύξη και κατάψυξη, ψυκτικά συγκροτήματα, θερμική επεξεργασία συσκευασμένου προϊόντος, ασηπτική επεξεργασία. Διεργασίες–εξοπλισμός μεταφοράς μάζας: εκχύλιση, απόσταξη, κρυστάλλωση, απορρόφηση. Διεργασίες–εξοπλισμός μικτής μεταφοράς: εξάτμιση (τύποι εξατμιστήρων, ισοζύγια μάζας και ενέργειας, μέθοδοι υπολογισμού για μονοστάδιους και πολυστάδιους εξατμιστήρες), αφυδάτωση (ρυθμοί και στάδια αφυδάτωσης, ξηραντήρια). Διεργασίες–εξοπλισμός φυσικού διαχωρισμού: καθίζηση, φυγοκεντρικός διαχωρισμός, κοσκίνηση, διήθηση, διαχωρισμός με μεμβράνες. Διεργασίες–εξοπλισμός μορφοποίησης: συσσωμάτωση, επικάλυψη, ενθηλάκωση και μικροενθηλάκωση, εξώθηση. Σχεδιασμός και υλικά κατασκευής εξοπλισμού επεξεργασίας τροφίμων, ηλεκτρικοί κινητήρες, παραγωγή-διανομή ατμού. Διαχείριση νερού, αποβλήτων και ενέργειας στη βιομηχανία τροφίμων.