Γλώσσα

Μαθημα

Πληροφορίες Μαθήματος

ΤίτλοςΕργαστηριακές Ασκήσεις Επεξεργασίας και Συντήρησης Τροφίμων
ΚωδικόςΝ304Y
ΤύποςΥποχρεωτικό
ECTS5
ΔιδάσκοντεςΜπιλιαδέρης Κωνσταντίνος, Φίστα Γ., Πασχαλούδης Ν.
Περιγραφή

Θεωρία:
 
-  Θερμική επεξεργασία και προσδιορισμός απαιτήσεων ενός προϊόντος για θερμική επεξεργασία.
-  Θέρμανση τροφίμων με ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίεςή (μικροκύματα, υπέρυθρη ακτινοβολία).
-  Συντήρηση προϊόντων με ψύξη ή κατάψυξη
-  Άλλες αναδυόμενες - ήπιες μέθοδοι επεξεργασίας και συντήρησης προϊόντων (ωμική θέρμανση, παλμικά ηλεκτρικά πεδία υψηλής τάσης, παλμικό φως υψηλής έντασης, παλλόμενα μαγνητικά πεδία, υπέρηχοι, υψηλές υδροστατικές πιέσεις, τεχνολογία πολλαπλών εμποδίων).
-  Συντηρητικά  -  Πρόσθετα
 
Εργαστήριο
 
-  Ασφάλεια Εργαστηρίου, τρόπος λειτουργίας εξοπλισμού, επεξεργασία πειραματικών δεδομένων, τρόπος συγγραφής και παρουσίασης αποτελεσμάτων εργαστηριακών ασκήσεων.
-  Κονσερβοποίηση λαχανικών (έλεγχος στεγανότητας μεταλλικού περιέκτη, έλεγχος επαρκούς αποστείρωσης).
-  Έλεγχος θερμικής αδρανοποίησης ενζύμων - δεικτών ποιότητας ή επάρκειας θερμικής επεξεργασίας (καταλάση, υπεροξειδάση).
-  Εφαρμογή μικροκυμάτων και υπέρυθρης ακτινοβολίας στη θέρμανση τροφίμων.
-  Συντήρηση τροφίμων με ψύξη και κατάψυξη (επίδραση θερμοκρασίας και κενού στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υπό συντήρηση προϊόντος).
-  Αφυδάτωση τροφίμων (προετοιμασία, αντιμετώπιση της ενζυμικής και μη ενσυμικής μελάνωσης, επίδραση θερμοκρασίας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος).
-  Παραγωγή και ποιοτική αξιολόγηση λάχανου τουρσί.
-  Εξετάσεις εργαστηρίου.