Γλώσσα

Μαθημα

Πληροφορίες Μαθήματος

ΤίτλοςΖιζανιολογία
ΚωδικόςΝ504Υ
ΤύποςΥποχρεωτικό
ECTS5
ΔιδάσκοντεςΕλευθεροχωρινός Ηλίας, Δόρδας Χρήστος
Περιγραφή

Ενότητα 1. Βιολογία (αναπαραγωγή, λήθαργος, βιωσιμότητα οργάνων αναπαραγωγής, φύτρωμα-βλάστηση, διασπορά) και κατάταξη των ζιζανίων. Επιβλαβείς και ευεργετικές επιδράσεις των ζιζανίων.  
 
Ενότητα 2. Ανταγωνισμός/αλληλοπάθεια μεταξύ ζιζανίων και καλλιεργούμενων φυτών.
 
Ενότητα 3. Μέθοδοι αντιμετώπισης και συστήματα διαχείρισης των ζιζανίων.
 
Ενότητα 4. Τα ζιζανιοκτόνα και τα φυτά (επαφή, συγκράτηση, απορρόφηση, μετακίνηση και δράση των ζιζανιοκτόνων).
 
Ενότητα 5. Μεταβολισμός και εκλεκτικότητα των ζιζανιοκτόνων.  
 
Ενότητα 6. Τα ζιζανιοκτόνα και το έδαφος [προσρόφηση, εξάτμιση, έκπλυση, απορρόφηση από φυτά, χημική διάσπαση, φωτοχημική διάσπαση, μικροβιακή αποδόμηση].
 
Ενότητα 7. Δράση και εκλεκτικότητα των ζιζανιοκτόνων εδάφους. Επιδράσεις των ζιζανιοκτόνων στο περιβάλλον και τρόποι μείωσης/αντιμετώπισης υπολειμμάτων ζιζανιοκτόνων στο έδαφος.
 
Ενότητα 8. Τυποποίηση (σκευάσματα) και εφαρμογή των ζιζανιοκτόνων.
 
Ενότητα 9. Γενικές ιδιότητες (τρόπος δράσης, εκλεκτικότητα, συμπεριφορά στο έδαφος) και χρήσεις των ζιζανιοκτόνων που αναστέλλουν διεργασίες της φωτοσύνθεσης.
 
Ενότητα 10. Γενικές ιδιότητες (τρόπος δράσης, εκλεκτικότητα, συμπεριφορά στο έδαφος) και χρήσεις των ζιζανιοκτόνων που αναστέλλουν τη βιοσύνθεση αμινοξέων ή λιπαρών οξέων.
 
Ενότητα 11. Γενικές ιδιότητες (τρόπος δράσης, εκλεκτικότητα, συμπεριφορά στο έδαφος) και χρήσεις των ζιζανιοκτόνων που αναστέλλουν τη διαίρεση ή την αύξηση του κυττάρου.
 
Ενότητα 12. Ανθεκτικά ζιζάνια σε ζιζανιοκτόνα και γενικές γνώσεις επί των μηχανισμών και της διαχείρισης της ανθεκτικότητας των ζιζανίων.
 
Ενότητα 13. Γενετικώς τροποποιημένα φυτά με ανθεκτικότητα σε ζιζανιοκτόνα. 
 
Εργαστήρια
 
1. Εξοικείωση με τα όργανα αγενούς αναπαραγωγής των ζιζανίων. Αναγνώριση ορισμένων χειμερινών ζιζανίων (στάδιο σποροφύτων, κατυληδόνες πλατύφυλλων ζιζανίων, γλωσσίδιο και ωτίδια αγρωστωδών ζιζανίων, τρόπος έκφυσης, περιγραφή φύλλων, βλαστών, ανθέων, καρπών-σπόρων) της χώρας.
 
2. Αναγνώριση των σπουδαιότερων χειμερινών ζιζανίων (στάδιο σποροφύτων, κατυληδόνες πλατύφυλλων ζιζανίων, γλωσσίδιο και ωτίδια αγρωστωδών ζιζανίων, τρόπος έκφυσης, περιγραφή φύλλων, βλαστών, ανθέων, καρπών-σπόρων) της χώρας.
 
3. Εξοικείωση με την ετικέτα των σκευασμάτων και την κατάταξη των ζιζανιοκτόνων βάσει του τρόπου εφαρμογής, τρόπου δράσης, φάσματος δράσης, συνδυασμένης δράσης και εκλεκτικότητας. 
 
4. Επαναληπτικό εργαστήριο για αναγνώριση των σπουδαιότερων χειμερινών ζιζανίων της χώρας.
 
5. Εξετάσεις εργαστηρίου.
 
6. Αναγνώριση των σπουδαιότερων θερινών ζιζανίων (στάδιο σποροφύτων, κατυληδόνες πλατύφυλλων ζιζανίων, γλωσσίδιο και ωτίδια αγρωστωδών ζιζανίων, τρόπος έκφυσης, περιγραφή φύλλων, βλαστών, ανθέων, καρπών-σπόρων) της χώρας.
 
7. Σκευάσματα ζιζανιοκτόνων και μέσα εφαρμογής.
 
8. Επαναληπτικό εργαστήριο για αναγνώριση των σπουδαιότερων θερινών και χειμερινών ζιζανίων (στάδιο άνθισης) της χώρας.
 
9. Εξετάσεις εργαστηρίου.